1 kg mięsa mielonego - WAŻNE !!! - "od łopatki"
przyprawy :
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonej kolendry ( albo rozbitych tłuczkiem ziaren )
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego ( albo 2 przeciśnięte przez praskę ząbki )
szczypta pieprzu czarnego mielonego
szczypta pieprzu ziołowego mielonego
szczypta pieprzu białego mielonego
pół cebuli ( obranej i zeszklonej na patelni )
1 łyżka stołowa przyprawy uniwersalnej ( Vegeta, Dopravka itp )
Poza tym - przyprawy możecie używać różne, wedle uznania - co Wam podpowiada smak i intuicja.
Potrzebne będą też szpadki do szaszłyków - zwykłe szpikulce nie zdają egzaminu.
Przygotowanie :
po wymieszaniu składników, bierzemy pełną garść mięsa z miski, i formujemy je wokół szpadki,
dociskamy je po prostu do szpady, i formujemy wałek wokół niej.
Pamiętajcie - mięso po przerobieniu z przyprawami wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Uformowane kebaby też - mięso stężeje, i będzie sprężyste, nie spadnie ze szpadek.
Mięso grillujemy na grillu w temperaturze bezpośredniej, w zależności od grubości wałeczków na szpadkach - od 15 do 30 minut. Nikt nie broni kontrolować jego jakości na smak z jednej szpadki.
A tutaj GALERIA wykonanej już potrawy, w tle ziemniaczki z rusztu... .
Smacznego.
Drytomm.[/size]
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()