Składniki:
2 łyżki oleju o delikatnym smaku, np. słonecznikowego
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
150 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w plastry
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 ,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
300 g chińskiego brokułu, pokrojonego, liście i łodygi oddzielone
2 lekko rozkłócone jajka
300 g świeżego makaronu ryżowego, pokrojonego na pasma o szerokości 3 cm


Do podania:
biały pieprz, najlepiej świeżo zmielony
sos rybny
marynowane chili


Przygotowanie:
Rozgrzej wok na średnim/dużym ogniu. Dodaj olej, a kiedy się rozgrzeje, wrzuć czosnek. Dodaj mięso i 3 minuty smaż, mieszając.
Dodaj oba sosy sojowe i cukier. Wmieszaj łodygi brokułów. Smaż 2 minuty, zrób miejsce pośrodku i wlej jajka. Smaż kilka minut, szpatułką odrywając jajka od patelni.
Dodaj makaron i wymieszaj szpatułką, żeby pokrył się sosem, jednak staraj się go nie porwać.
Dodaj liście brokułów i gotuj, aż zmiękną, lecz kolor pozostanie żywy.
Zdejmij z ognia, dopraw pieprzem i podaj z sosem rybnym oraz marynowanymi chili.