Na pastę curry:
1 łyżeczka ziaren białego pieprzu
1 łyżeczka ziaren kolendry
0,5łyżeczki nasion kminu
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana
6 ząbków czosnku, posiekanych
4 szalotki lub 1 mała czerwona cebula, posiekana
2 łyżki posiekanych korzeni lub łodyg kolendry
kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm, obranego i posiekanego
4 zielone chili, pozbawione nasion i posiekane
2 łyżki oleju o delikatnym smaku


Do kurczaka:
1 łyżka oleju o delikatnym smaku
125 ml bulionu drobiowego lub wody
250 ml mleczka kokosowego
1 filecik anchois
4 podarte listki limonki kaffir lub 3 paski skórki z limonki
500 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
100 g zielonej fasolki
1 garść słodkiej kukurydzy, świeżej lub z puszki
400 g bakłażana, pokrojonego w kostkę
1 łyżka białego cukru
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki


Do podania:
1 garść bazylii
kilka plastrów czerwonej chili
cząstki limonki
ryż gotowany na parze


Pasta curry:
Na średnim ogniu rozgrzej małą patelnię o grubym dnie. Dodaj pieprz, kolendrę i kmin. Praż 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć. Przełóż przyprawy do malaksera. Dodaj sól, kurkumę, trawę cytrynową, czosnek, szalotki, korzenie kolendry, chili i olej. Zmiel na pastę, przełóż do sterylnego słoika i przechowuj w lodówce. Na dużym ogniu rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie. Dodaj olej i 3 łyżki pasty curry. Smaż dwie minuty, aż zacznie pachnieć. Wmieszaj bulion, mleczko kokosowe, anchois i liście limonki kaffir. Gotuj 5 minut na średnim/małym ogniu. Dodaj kurczaka i gotuj kolejne 5 minut.
Przed podaniem udekoruj bazylią i chili. Podaj z ryżem.