Pulpety:
kilogram mielonej jagnięciny
3 rozgniecione ząbki czosnku
posiekana cebula
pół pęczka natki pietruszki
łyżka soli
pół łyżki mielonego czarnego pieprzu
jajko
pół filiżanki bułki tartej
pół filiżanki zielonych oliwek bez pestek
łyżka suszonego oregano
sok z cytryny
Sos:
2 ząbki czosnku
cebula
600 ml przecieru pomidorowego
łyżka oliwy
500 g jogurtu naturalnego
szczypiorek
mięta
sok z cytryny
łyżeczka uprażonego mielonego kminu
Przygotowanie:
Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy i gotować przez 5 minut. Do jagnięciny dodać oregano, jajko, natkę pietruszki, bułkę tartą, oliwki, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Uformować i usmażyć pulpety. Skropić je sokiem z cytryny. Pulpety ułożyć w naczyniach do zapiekania. Polać sosem pomidorowym i piec przez 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Do jogurtu dodać sok z cytryny, kmin, miętę, szczypiorek, sól i pieprz. Przed podaniem każdą porcję polać sosem jogurtowym.