Składniki:
2 łyżki oleju (30 ml)
4 szklanki zimnego, ugotowanego ryżu basmati (1l)
1 szalotka, posiekana
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki sambal oelek (60 ml)
sok z 1 limonki
1 por, posiekany
2 gałązki selera naciowego, posiekane
3 łyżki sosu sojowego (45 ml)
garść natki pietruszki
garść szczypiorku
garść kolendry
sól i pieprz
Przygotowanie:
Szalotki, czosnek, sambal oelek i sok z limonki miksujemy na niezbyt gładkie puree. W dużym rondlu rozgrzewamy olej na średnim ogniu, smażymy pory i selera przez około 2 minuty. Dodajemy puree i smażymy kolejną minutę. Dodajemy ryż, sos sojowy i smażymy 5 minut, aż ryż będzie dokładnie pokryty przyprawami. Zdejmujemy z ognia, dodajemy zioła. Podajemy jako dodatek do golonk