Składniki:
3 łyżki oliwy (45 ml)
1 szklanka izraelskiego kuskusu (250 ml)
1 szklanka wody
1 szalotka, pokrojona w brunoise
1 ząbek czosnku, posiekany
225 gramów chorizo, pokrojonego w kostkę
skórka z jednej marynowanej cytryny według przepisu Chucka, drobno pokrojona
garść szczypiorku, drobno pokrojonego
garść natki pietruszki, drobno pokrojonej
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Na patelni na średnim ogniu prażymy kuskus na złoto. Uważamy, aby go nie spalić. Dodajemy wodę i szczyptę soli. Gotujemy 5-7 minut do miękkości. W tym czasie na drugiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy chorizo. Smażymy 3 minuty, aż będzie chrupkie. Dodajemy szalotkę, smażymy do miękkości. Dodajemy czosnek, skórkę z cytryny i mieszamy. Dodajemy kuskus, mieszamy, trzymamy w cieple. Przed podaniem polewamy pozostałą oliwą. Dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem.