Składniki:
1 garść pokrojonego niewędzonego boczku lub pancetty
4 średnie cebule
3 małe marchewki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
0,5 gałki muszkatołowej
300 g soczewicy du puy
500 ml bulionu
1 garść natki
1 łyżka masła
100 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Smażymy boczek w głębokiej patelni na średnim ogniu. Niech tłuszcz powoli się wytopi. Grubo siekamy 2 cebule i wrzucamy na patelnię. Kroimy marchewkę i też dodajemy na patelnię. Nakrywamy i zostawiamy na kilka minut. Dodajemy paprykę, cynamon, startą gałkę muszkatołową. Dodajemy soczewicę, bulion i 500 ml wody. Nakrywamy i gotujemy 30 minut. W tym czasie kroimy pozostałe 2 cebule i karmelizujemy na patelni na maśle na bardzo małym ogniu. Na koniec dodajemy trochę gałki muszkatołowej. Dodajemy do soczewicy posiekaną natkę. Podajemy ze śmietaną i karmelizowaną cebulą.