Potrawka z kurczaka z ryżem
Składniki
1 kurczak (1 kg)
1/2 I bulionu z kury
1 cebula, 1 liść laurowy pęczek włoszczyzny
2 łyżki masła, 2 łyżki mąki
250 g pieczarek
1 łyżeczka siekanych kaparów
250 g gotowanych szparagów
100 g krewetek
sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
1

Kurczaka umyć, podzielić na 6 części i włożyć do garnka. Zalać bulionem, gotować wraz z cebulą, liściem laurowym i włoszczyzną.
2

Wystudzone mięso obrać ze skóry i kości, po czym pokroić na 2 cm kawałki.
3

Mąkę przesmażyć na maśle, na małym ogniu. Dodać 1/2 l bulionu z kury, wymieszać i gotować 10 minut na małym ogniu.
4

4 Oczyszczone grzyby wkroić do sosu i doprowadzić do wrzenia. Dodać kapary, mięso, szparagi i krewetki. Ponownie zagrzać.
5

Potrawkę na chwilę odstawić, posolić i oprószyć pieprzem. Przygotować pierścień z ryżu.