Składniki:
40 g masła
2 posiekane cebule
2 posiekane marchewki
1 posiekana łodyga selera naciowego
3 pędy rozmarynu
2 listki laurowe
1 posiekany ząbek czosnku
400 g soczewicy
1,2 l bulionu warzywnego
600 g pokrojonej dyni
mały pęczek natki, posiekanej
4 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, marchew, seler, igiełki rozmarynu, listki laurowe i po paru minutach czosnek. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy soczewicę i 1 litr bulionu. Zagotowujemy i zmniejszamy gaz. Możemy użyć różnych rodzajów dyni, żeby smak był bardziej złożony. Dodajemy dynię do potrawki, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy tyle wody, żeby zakryła dynię. Nakrywamy garnek i gotujemy potrawkę 30-40 minut. Kiedy potrawka będzie prawie gotowa, dodajemy natkę. Szklankę lub dwie przekładamy do malaksera, dodajemy pozostały bulion, miksujemy i dodajemy z powrotem do garnka. Dzięki temu potrawka będzie bardziej aksamitna. Podajemy w miskach z łyżką schłodzonej kwaśnej śmietany.