Składniki:Ciasto:
- 200 g mąki
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 7 g (1 torebka) suszonych drożdży
Nadzienie:
- 400 g łososia
- sól, pieprz biały i cytrynowy
- 200 g fasolki szparagowej
- 100 g zielonego groszku
Sos:
- 250 g sera mascarpone
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko + 1 żółtko + białko (do posmarowania brzegów ciasta)
- sól, czarny pieprz
Opis przygotowania:Ciasto:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj roztopione masło, jajko, sól i drożdże.
- Wyrób ciasto mieszadłem miksera około 10 minut, dodając 5 łyżek ciepłej wody.
- Rozwałkuj ciasto na placek większy niż średnica formy do tarty i wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm.
- Wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Nadzienie (można przygotować dzień wcześniej):
- Fasolkę szparagową umyj, obetnij końce, pokrój na 2–3 kawałki i gotuj w dużej ilości osolonej wody przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedź.
- Filety z łososia dopraw solą, pieprzem białym i cytrynowym, skrop oliwą z oliwek, a następnie zawiń w folię. Piecz przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Upieczoną rybę podziel widelcem na kawałki.
Sos:
- Zmiksuj wszystkie składniki mikserem, zostawiając białko do posmarowania brzegów tarty.
Kolejność pieczenia:
- Spód tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 10 minut.
- Na lekko podpieczonym cieście ułóż kawałki łososia, fasolkę szparagową i groszek.
- Wszystko zalej przygotowanym wcześniej sosem.
- Brzegi tarty posmaruj białkiem.
- Całość piecz jeszcze około 25 minut.
- Tartę pokrój po lekkim przestudzeniu. Posyp świeżym tymiankiem.