Składniki (4 porcje):
- 500 g bacalhau (suszony dorsz) lub filetów z dorsza
- 500 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 6 jajek
- czarne oliwki
- natka pietruszki
- 6 szt. pomidorów koktajlowych
- sól, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
- Jeżeli posiadasz suszonego dorsza wrzuć go do wody na 24 godziny i co jakiś czas zmieniaj wodę tak, by wypłukać sól. Następnie obierz dorsza ze skóry, wyjmij z niego ości i podziel na kawałki. Fileta z dorsza nie trzeba moczyć w wodzie.
- Ziemniaki obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, a następnie wyrzuć.
- Starte na tarce ziemniaki wrzuć na patelnię i smaż około 12 minut tak, aby nabrały lekko złotego koloru.
- Następnie dodaj kawałeczki dorsza i wszytko wymieszaj. Smaż jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając.
- Jajka wbij do miski, wymieszaj z solą i pieprzem, a następnie wylej na patelnię i wszystko wymieszaj. Gdy tylko jajka zaczną się ścinać zmniejsz ogień.
- Bacalhau à Brás podawaj na ciepło udekorowane plastrami pomidora, oliwkami i posiekaną natką pietruszki.