Składniki:
- 500 g bacalhau (suszony dorsz) lub filetów z dorsza
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- sól, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
- Jeżeli posiadasz suszonego dorsza wrzuć go do wody na 24 godziny i co jakiś czas zmieniaj wodę tak, by wypłukać sól. Następnie obierz dorsza ze skóry, wyjmij z niego ości i podziel na kawałki. Fileta z dorsza nie trzeba moczyć w wodzie.
- Rybę dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek, a następnie zawiń w folię. Piecz przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w dużej ilości osolonej wody, a następnie odcedź i przepuść przez praskę, aby powstało puree ziemniaczane.
- Na patelni podgrzej masło, dodaj drobno posiekaną cebulę.
- Kiedy cebula się zeszkli dodaj kawałki upieczonego dorsza, puree ziemniaczane, natkę pietruszki, szczypiorek, mąkę oraz jajka.
- Wszystko dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Smaż na głębokim oleju obu stron na jasnozłoty kolor.
- Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj ciepłe.