Składniki (3 porcje):
  • 1 filet z indyka
  • 100 g groszku cukrowego
  • 5 grzybów mun
  • 1 szkl. orzechów nerkowca
  • 1 szkl. bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej

Marynata do indyka:
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżek oleju sezamowego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:
  • Fileta z indyka pokrój w paski.
  • Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i wymieszaj z mięsem. Wstaw do lodówki.
  • Grzyby mun zalej wrzącą wodą, odcedź po 15 minutach i pokrój w paski.
  • Na patelni lub w woku rozgrzej olej, wrzuć groszek cukrowy i grzyby mun. i smaż 5 minut.
  • Wyjmij warzywa z patelni i odstaw, a następnie smaż indyka ok. 6 minut.
  • Do usmażonego mięsa dodaj z powrotem warzywa oraz orzechy nerkowca.
  • W naczyniu wymieszaj bulion z kurczaka, sos hoisin i 2 łyżki mąki kukurydzianej.
  • Sos wlej na patelnię i wymieszaj ze wszystkimi składnikami, aż sos stanie się gęsty.

Sposób podania:Indyka z orzechami nerkowca podawaj z makaronem chińskim.