Składniki (2 porcje):
  • 1 pojedynczy filet z indyka
  • 200 g kurek
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 150 g ryżu do risotto arborio
  • 2 szkl. bulionu z kurczaka lub jarzynowego
  • 4 łyżka masła
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól, czarny pieprz

Opis przygotowania:
  • Fileta z indyka pokrój na kawałki.
  • Kurki opłucz, dokładnie osusz i posiekaj w kostkę.
  • Pomidory pokrój w kostkę i odsącz na sitku.
  • Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulę, a następnie dodaj kawałki indyka.
  • Dodaj kurki i smaż jeszcze chwilę.
  • Następnie dodaj ryż i smaż mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem.
  • Wlej połowę bulionu i gotuj na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dolewaj bulion w miarę jak ryż będzie go wchłaniał. Gotuj tak risotto przez około 20 minut. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodaj pomidory.
  • Gdy ryż wchłonie cały bulion, a ziarenka będą na zewnątrz miękkie, a w środku lekko twarde, zdejmij patelnię z gazu, dodaj masło i parmesan, ciągle mieszając. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję.
  • Risotto rozłóż na talerzach i posyp parmesenem.