Składniki (2 porcje):
- 1 pojedynczy filet z indyka
- 200 g kurek
- 2 pomidory
- 1 mała cebula
- 150 g ryżu do risotto arborio
- 2 szkl. bulionu z kurczaka lub jarzynowego
- 4 łyżka masła
- 4 łyżki parmezanu
- sól, czarny pieprz
Opis przygotowania:
- Fileta z indyka pokrój na kawałki.
- Kurki opłucz, dokładnie osusz i posiekaj w kostkę.
- Pomidory pokrój w kostkę i odsącz na sitku.
- Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulę, a następnie dodaj kawałki indyka.
- Dodaj kurki i smaż jeszcze chwilę.
- Następnie dodaj ryż i smaż mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem.
- Wlej połowę bulionu i gotuj na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dolewaj bulion w miarę jak ryż będzie go wchłaniał. Gotuj tak risotto przez około 20 minut. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodaj pomidory.
- Gdy ryż wchłonie cały bulion, a ziarenka będą na zewnątrz miękkie, a w środku lekko twarde, zdejmij patelnię z gazu, dodaj masło i parmesan, ciągle mieszając. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję.
- Risotto rozłóż na talerzach i posyp parmesenem.