Składniki:
5 małych patisonów
150 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
1 mała cebula
150 g kurek
100 g fasolki szparagowej
1 puszka pomidorów w kawałkach
bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie
sól, czarny pieprz
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
Opis przygotowania:
Kurki dokładnie umyj i pokrój na 3–4 części. Na patelni rozpuść masło. Po chwili dodaj grzyby i duś pod przykryciem przez około 15 minut co jakiś czas mieszając. Po usmażeniu wyłóż na talerz.
Umyj fasolkę, odetnij końce, pokrój na małe kawałki i gotuj przez 20 minut, aż stanie się miękka, ale wciąż chrupka. Odcedź.
Na patelni rozgrzej oliwę i na małym ogniu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj zmielone mięso i smaż od czasu do czasu mieszając. Dodaj pomidory z puszki i wymieszaj. Mięso dopraw ziołami oraz pieprzem i solą.
Na koniec dodaj do mięsa kurki i fasolkę szparagową i wszystko wymieszaj.
Patisony umyj, osusz i odkrój górę. Łyżeczką wydrąż miąższ ze środka patisonów pozostawiając około 1 cm brzegu.
Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do góry i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż patisony nieco zmiękną.
Powstałym farszem wypełnij wgłębienia w patisonach, przykryj folią aluminiową i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.