Karkówka pieczona z cebulą i jabłkami

Składniki:

  • 1,2 – 1,5 kg karkówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka masła

Ponadto:

  • 4 cebule
  • 3 jabłka antonówki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka płynu u mnie domowy sok śliwkowy (do wyboru sok śliwkowy, sok jabłkowy lub bulion)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką i majerankiem.
Włożyć do szklanego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na min.2 godz lub na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Mięso wyjąć, włożyć do rękawa do pieczenia, na mięsie położyć masło. Związać rękaw z dwóch stron, poprzecinać folię w kilku miejscach (maleńkie dziurki, żeby w czasie pieczenia rękaw nie pękł). Mięso w rękawie położyć na blasze do pieczenia, wstawić do gorącego piekarnika.
Piec przez 60 min w temp. 180 st.C., po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 st.C. i piec przez kolejne 60 min.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w średniej grubości półplasterki.
Jabłka umyć, pokroić na 12 części (nie obierać ze skórki), usunąć gniazda nasienne.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, kiedy będzie gorący wrzucić cebulę i dokładnie wymieszać, smażyć. Po kilku minutach dodać jabłka. Mieszać od czasu do czasu, smażąc na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, zmniejszyć płomień, przykryć. Dusić ok. 3-4 min.
Odkryć wsypać majeranek, zamieszać.
Po chwili wlać ok. 1/2 soku lub bulionu, dokładnie wymieszać (smażyć na dużym ogniu bez przykrycia). Spróbować i ew doprawić solą lub pieprzem.
Kiedy cały płyn wyparuje wlać pozostały, zamieszać, przykryć patelnię, zmniejszyć płomień do min i dusić prze ok. 10 min do chwili kiedy jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Trzeba kontrolować ich twardość bo jabłka potrzebują różnej długości duszenia. Antonówki dusiłam się ok. 8 min.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i pozostawić na dese (w zamkniętym rękawie) prze 5 min. Następnie rozciąć rękaw, zlać powstały sos do szklanego naczynia.
Mięso położyć na desce, kroić ostrym nożem w plastry.
Podawać gorące z dodatkiem jabłek i cebuli.