Szynka w cieście francuskim z pieczarkami
Aromatyczna i soczysta szynka, pieczona z warstwą pieczarek, pod przykryciem z ciasta francuskiego wygląda i smakuje rewelacyjnie. Idealnie nadaje się na świąteczny stół lub przyjęcie. Można ją podać na ciepło jako danie główne lub serwować na zimno z różnymi sosami. Polecam!
Składniki:
1,5 kg szynki gotowanej, wędzonej
1/2 kg pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
gotowe ciasto francuskie
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozmrożone ciasto francuskie (1/2 porcji) wykładamy warstwę pieczarek, na nią kładziemy szynkę, obkładamy dookoła mięso farszem pieczarkowym. Drugą porcją ciasta przykrywamy szynkę, mocno dociskając brzegi, aby farsz nie wypłynął.
Pozostałymi kawałkami ciasta dekorujemy wierzch, smarujemy ciasto rozmąconym żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180-200 st., aż ciasto nabierze złocistej barwy.