Dolmades - gołąbki z liści winogron
Składniki:
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Porcja: ok. 560 kcal
150g marynowanych liści winogron
250g posiekanego mięsa wołowego
150g ryżu
1 pokrojona w kostkę cebula
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
100g masła
2 jajka
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Liście opłukać w zimnej wodzie. Jeżeli nie są dostatecznie miękkie należy sparzyć je wrzątkiem. w salaterce wymieszać mięso, ryż, cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Liście położyć błyszczącą stroną na blacie. Na każdy wyłożyć 1 łyżkę farszu, po czym zawijać i związywać nitką, aby farsz nie wystawał.
Przygotowane gołąbki ułożyć koliście w garnku, nakładając na każdy z nich po dużym kawałku masła. Następnie naczynie napełnić wodą, tak aby liście z nadzieniem całkowicie zostały pokryte. Przycisnąć gołąbki ciężkim talerzem. Całość gotować na średnim ogniu przez ok. 45 min.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dalej dodawać powoli żółtka, a następnie sok z cytryny. Do powstałej mieszanki jajecznej dodać ostrożnie 3-4 łyżki wywaru mięsnego. Sos podawać razem z gołąbkami.