Pescado ala Veracruzana – ryba z Veracruz
To bardzo popularne danie w Veracruz, miejscowości, z której pochodzi Susana Osorio-Mrożek, żona polskiego dramaturga – Sławomira Mrożka. Przepis na Pescado ala Veracruzana pochodzi właśnie z jej kuchni.
Przepis
Składniki:
4 os., 20 min., 389 kcal.
ok. 4 filety z ryby (morszczuk, mintaj)
dwie średnie białe cebule
3 duże ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 puszki pomidorów bez skórki
oliwa
100 g zielonych oliwek bez pestek
dwie łyżki kaparów
zielone papryczki chile jalapeńo
pieprz, sól
natka
400 g długoziarnistego ryżu
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. A następnie zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodac pokrojone pomidory, oliwki, kapary, sól i pieprz do smaku. Dusić na głębokiej patelni aż sos się zagęści. W sosie zanurzyć opłukane filety. Dusić jeszcze z 10 min. Rybę wyjąć, polać sosem. Udekorować drobno posiekaną natką i papryczkami. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Rada: Nie należy trzymać ryby za długo w gorącym sosie. Wystarczy 6 – 10 min, ponieważ filety mogą się rozpaść.