Zrazy wołowe - przepis
zrazowe mięso wołowe - 600 gramów
Bulionetka do duszonych mięs 1 opakowanie
20 gramów boczka wędzonego
50 gramów musztardy sarepskiej
700 ml wody
2 łyżki majeranku.
200 gram kiszonych ogórków
200 gramów cebuli
50 gram mąki
5 ziaren ziel angielskich
1 szklanka śmietany
A) Mięso należy pokroić na płaty o grubości około 1 cm. Każdy kawałek rozbić cienko tłuczkiem, posmarować musztardą i posypać majerankiem.
B)Wędzony boczek i ogórki kiszone pokroić w bardzo cienkie plastry. Cebulę również pokroić w plastry i podsmażyć.
C)Na każdy płat mięsa położyć plaster boczku i ogórka oraz odrobinę cebuli.
D)Następnie przełożyć do rondla, wlać wodę, dodaj przyprawy i Bulionetkę. Zagotować. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 minut. Następnie należy dodać śmietanę i wymieszać