Czas 25 minut Porcji 10
Składniki:
1/2 kg włoskiego serka maskapone
200 ml kawy rozpuszczalnej
100 ml rumu lub koniaku
3 łyżki startej czekolady
3 żółtka
5 czubatych łyżek cukru waniliowego,
śmietana 30%
0,2 l kremówki
25 dag biszkoptów

Sposób wykonania:
Ucieramy żółtka z cukrem waniliowym, tak aby się całkowicie rozpuścił tworząc puszystą masę. Łączymy to z serem mascapone.
Śmietanę ubijamy na puch i łączymy z masą serowo-jajeczną. Kolejno zanurzamy biszkopty w zaparzonej schłodzonej kawie wymieszanej z alkoholem: jeden po drugim, dosłownie na chwilę gdyż zbyt długie zanurzenie spowoduje rozpadniecie się ciastka.

Układamy na dnie foremki. Na wierzch smarujemy krem. Wszystko posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki do ostygnięcia.