Schab w piwie
Składniki
1 kg schabu
0,5 l piwa
2 łyżeczki mąki
cebula
sól, pieprz, vegeta, słodka papryka, cukier
oliwa z oliwek
Sposob przygotowania
Schab natrzeć solą, pieprzem, posypać vegetą i słodką papryką. Posypać odrobiną cukru, pokrojoną cebuląi odstawić w chłodne miejsce na 2 godz. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego z odrobiną oliwy z oliwek. Zapiekać 30 min. w temp. 200 st. Po upływie tego czasu dodać 1/2 butelki piwa i dalej zapiekać około 20 min. Następnie dodać pozostałą część piwa, wyjąć mięso - chłodne podzielić na porcje, a sos zagęścić mąką.
Najlepiej smakuje z pyzami i surówką, a mięso można jeszcze posypać pieczarkami Przepis na 6 osób