Rolada śląska

Składniki
60-70 dag foremnej, podłużnej wołowiny
3 łyżki musztardy
wędzony boczek lub słoninka w plasterkach
1 starta na tarce cebulka
sól, pieprz
smalec lub olej do smażenia
1/2 pojemnika gęstej śmietany
Sposob przygotowania

Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm. Rozbijamy dosyć cienko tłuczkiem zachowując owalny kształt. Każdy posypujemy solą i pieprzem, smarujemy cienko musztardą, a następnie warstwą startej cebuli. Na wierzchu układamy plasterek słoninki i boczku. Każdy plaster zwijamy w rulonik i związujemy niteczką. Roladki smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym tłuszczu, a następnie przekładamy do rondelka. Patelnię, na której się smażyły, podlewamy wodą, a gdy zacznie wrzeć, przelewamy do rondelka z mięsem. Roladki dusimy na małym ogniu do miękkości. Przed samym podaniem sos doprawiamy śmietaną.