Kharouf mehchi, czyli baranina pieczona z ryżem

Składniki
1 kg udźca jagnięcego lub z młodej baraniny
20 dag mielonej baraniny
1/2 kg ryżu
2 cebule
biały pieprz, cynamon
10 dag migdałów

Marynata:
1 filiżanka octu
starta skórka z 1 cytryny
2 cebule pokrojone w plastry
oliwa z oliwek
czerwoną paprykę w proszku
Sposob przygotowania

Udziec trzeba zamarynować, najlepiej dzień wcześniej. Do podgrzanego octu dodajemy startą skórkę z 1 dużej cytryny, paprykę w proszku, pokrojoną w plastry cebulę i oliwę. Otrzymaną marynatą nacieramy dokładnie udziec, na końcu obkładając go plastrami cebuli. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Na drugi dzień udziec opłukujemy z marynaty i gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem cynamonu i białego pieprzu. Gdy jest prawie miękki, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Mieloną baraninę smażymy na oleju z dodatkiem pieprzu i szczypty cynamonu. W tym czasie gotujemy ryż. Opłukane ziarna wsypujemy na rozgrzany w szerokim rondlu olej i podsmażamy, aż się zeszklą, a następnie zalewamy dwa razy większą ilością gorącej wody. Gotujemy na ostrym ogniu, dopóki nie zacznie wrzeć, wówczas zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn.

Ugotowaną baraninę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ,aż będzie całkiem miękka i zacznie się rumienić. Na patelni prażymy, pozbawione skórek, połówki migdałów. Przed podaniem dania podgrzewamy smażoną mieloną baraninę, do której dodajemy ryż. Delikatnie mieszamy i układa-my porcje na talerzu. Na wierzch kładziemy cienko pokrojone plastry pieczonej baraniny, a całość posypujemy prażonymi migdałami.