Kuskus z jagnięciną

Składniki
50 dag kuskusu
50 dag udźca jagnięcego
2 cebule
25 dag marchewki
25 dag kalarepy lub selera naciowego
25 dag rzepy
25 dag cukinii
25 dag bobu
4 pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chili bez nasion
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta szafranu
pęczek posiekanej kolendry
pęczek natki pietruszki
4 dag masła
sól i pieprz
Sposob przygotowania

Udziec jagnięcy umyty, obrany z błon, kroimy w kostkę i wkładamy do dużego rondla. Dodajemy 900 ml wody, cebulę pokrojoną w kostkę, zmiażdżony czosnek, szafran, cynamon, mieloną paprykę, drobno pokrojoną papryczkę chili, sól i pieprz. Zagotowujemy odszumowując, aż uzyskamy czysty wywar. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Dodajemy pokrojone w kawałki warzywa: marchew, rzepę, kalarepkę lub seler naciowy, i dalej gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Przygotowujemy tradycyjną kaszkę kuskus. Wsypujemy do dużego garnka, dolewamy 300 ml wody, szybko zagotowujemy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jeszcze 300 ml wody, oliwę z oliwek, delikatnie mieszamy (przeczesujemy kaszkę widelcem i znowu odstawiamy na 10 minut). Do gotującej się jagnięciny dodajemy pokrojoną w kawałki cukinię i bób, a po 5 minutach obrane ze skóry i pokrojone w ćwiartki pomidory oraz kolendrę i natkę pietruszki. Mieszając gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem znowu przeczesujemy widelcem kuskus, a następnie nakładamy na głębokie talerze w formie kopczyka. Na szczycie robimy wgłębienie, które wypełniamy mięsem z warzywami. Oddzielnie podajemy w bulionówce sos z duszenia jagnięciny i warzyw.