Roladki cielęce
Składniki
4 sznycle cielęce po 15 dag
4 plastry gotowanej szynki
1/3 l bulionu mięsnego
1 plaster ananasa
2 łyżki soku z cytryny
kawałek 2 cm świeżego chrzanu
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka kaparów
2 łyżki słodkiej śmietanki
Sposob przygotowania
Plaster ananasa kroimy w słupki, podobnie jak chrzan, który dzielimy następnie na cieniutkie paseczki. Sznycle rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej. Na wierzch każdego plastra szynki kładziemy słupek ananasa i wiórek chrzanu. Zwijamy zrazy i owijamy bawełnianą nicią. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano z każdej strony na silnie rozgrzanym oleju. Wlewamy gorący bulion, którym rozprowadzamy tłuszcz ze smażenia. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 25 minut. Przed podaniem doprawiamy sos sokiem cytrynowym, kaparami i śmietanką. Podajemy z młodymi ziemniakami posypany szczypiorkiem lub koperkiem.