Wołowina z woka

Składniki
50 dag wołowiny bez kości
50 dag brokułów
1 czerwona papryka
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 duża cebula
3-4 dymki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
1 łyżka sherry
1-2 łyżki wody
Sposob przygotowania

Łączymy składniki marynaty. Umyte i osuszone mięso kroimy w wąskie paseczki, wkładamy do szklanej salaterki, zalewamy połową marynaty, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Umyte i podzielone na różyczki brokuły wrzucamy na 1 min do wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W woku rozgrzewamy oliwę i smażymy partiami mięso wyjęte z marynaty. Po usmażeniu mięsa dolewamy do woka oliwę i smażymy na złoto cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy czosnek z imbirem oraz paprykę pokrojoną w paski. Dodajemy brokuły, kropimy łyżką wody i mieszając smażymy jeszcze przez 2-3 min. Pozostałą marynatę zagęszczamy mąką ziemniaczaną i dodajemy do warzyw wraz z usmażonym mięsem. Podgrzewamy kilka minut mieszając, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie ciepłe. Na końcu wsypujemy posiekaną dymkę. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.