Angielska zapiekanka z puree

marchewka 300 gramów
seler naciowy 250 gramów
cebula 3 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
groszek mrożony 300 gramów
mięso mielone 500 gramów
koncentrat pomidorowy 3 łyżek stołowych
wino czerwone 1 szklanek
bulion warzywny 1 szklanek
ziemniaczane puree (opakowanie) 1 sztuk
mleko 0,5 szklanek
żółtka 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:
Oczyszczoną marchewkę oraz seler pokroić w krążki, a oczyszczoną cebulę w piórka. Smażyć warzywa na 2 łyżkach oleju, dodać groszek i wymieszać. Odłożyć warzywa, a na patelnię wlać resztę oleju i podsmażyć na nim mięso. Dodać koncentrat, wino oraz bulion. Doprawić sola oraz pieprzem i dusić. Połączyć z warzywami. Masę przełożyć do natłuszczonej olejem formy. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Puree rozrobić z mlekiem i żółtkiem, przełożyć do szprycy i wycisnąć na zapiekankę. Posypać wiórkami masła i zapiekać jeszcze 15 minut.