Zapiekane muszle
Składniki
250 g makaronu muszle
700 g mielonego mięsa (dałam szynkę)
2-3 rozgniecione ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
olej do smażenia
bazylia, sól, pieprz
tarty ser żółty
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente. Ugotowany oblewamy zimną wodą i muszle wykładamy pojedynczo. Poszatkowaną cebulę i czosnek podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso i smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię. Pomidory z puszki wyjmujemy, kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, mieszamy i chwilę razem smażymy. Sos z puszki pomidorów mieszamy z bazylią i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy mięsem i układamy w naczyniu. Całość posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.