Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:


Piersi z kurczaka (2 szt)
Papryka (2 szt)- najlepiej żółta i czerwona
Cebula
Ananas
Keczup
Ocet winny
Cukier
Olej (do smażenia)
Woda

Jak przyrządzić:


Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę (średniej wielkości).
Paprykę i cebulę pokroić na duże kawałki (rozdzielić tak żeby każdy płatek był osobno). Kurczaka podsmażyć wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju, tak by mięso nie było różowe (ale i nie zarumieniać). Smażyć na głębszej patelni lub w woku. Wlać "miksturę", zamieszać, dusić na średnim ogniu. Jak cebulka będzie mięknąć dodać paprykę. 5 min przed końcem duszenia dodać pokrojonego w kostki ananasa.
Dusić tak żeby cebulka i papryka były miękkie ale z papryki nie powinna odchodzić skórka.
"mikstura"
3 łyżki keczupu, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka cukru- rozmieszać. Dodać trochę wody. Można więcej "mikstury: zrobić ale starać się trzymać proporcje

Danie podawać z ryżem.
Przygotowanie zajmuje ok 45 min