Udziec z indyka ze szpinakiem i botwinką
Składniki:
udziec z indyka
kilka suszonych śliwek
mieszanka przypraw: kolendra, imbir, majeranek, papryka ostra i słodka, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, pieprz cayenne
garść młodych listków szpinaku
pęczek botwinki
mała cebulka
ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki śmietany 18%
olej
Przygotowanie:
Usuń kość z udźca z indyka, mięso pokrój na porcje i ułóż w naczyniu. Posyp indyka przyprawami w proporcjach smakowych, które odpowiadają ci najbardziej, podlej olejem, a następnie zakryj folią i wstaw na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wstaw przygotowane mięso do piekarnika i piecz ok. 45 min. w temp. 180 st. pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij przykrycie, ułóż na mięsie suszone śliwki i zapiekaj jeszcze 10 min.
Szpinak i botwinkę posiekaj, pokrój w kostkę cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, cebulkę, a gdy się podsmażą także liście szpinaku i botwinki. Blanszuj je krótko aż liście zwiędną. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z indykiem.