Składniki:

ciasto:
200g mąki
szczypta soli
100g masła
1 żółtko
2-3 łyżeczki zimnej wody

farsz:
1 cukinia, pokrojona w zapałki
175g obranych, ugotowanych krewetek (rozmrożonych, jeśli były zamrożone)
40g masła
25g mąki
300ml gorącego mleka
2 jaja, roztrzepane
mozarella
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Przygotowanie:

Mąkę z solą przesiej do miski, dodaj posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto, dodając pozostałe składniki. Przełóż je na posypaną mąkę stolnicę i delikatnie uciśnij palcami w bryłę. Włóż do foliowej torebki i odłóż do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotuj farsz. Rozpuść w rondelku masło, dodaj pokrojoną cukinię i gotuj 5 min., aż zmięknie. Dosyp mąkę i zasmaż. Stopniowo dolewaj gorące mleko i gotuj, aż sos zgęstnieje i zyska jednolitą konsystencję. Po ostudzeniu lekko sosu dodaj do niego krewetki i jajka razem z 1/2 pokrojonej mozarelli. Dopraw do smaku przyprawami.

Gotowe ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę o średnicy 23 cm. Zapiecz bez nadzienia (obciążone np. suchym grochem wyłożonym na pergamin) ok. 15 min. w temp. 200 st. Wyłóż nadzienie na ciasto i posyp pozostałym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st., aż zyska złotobrązowy kolor. Podawaj na gorąco.