Kiszona kapusta z boczkiem, ryba i kremowy sos cebulowy
Składniki na 2- 3 porcje:
około 4 łyżki oliwy z oliwek
około 50 dag boczku, pokrojonego w kosteczkę (można dać więcej)
4 szalotki, pokrojone w kosteczkę
1 łyżeczka tymianku
1 -2 łyżeczki kminku
1 obrany ząbek czosnku
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
50 dag kiszonej kapusty (przepłukanej i odsączonej)
1 i 1/2 szklanki bulionu ( można częściowo lub w całości białym winem)
sól i pieprz do smaku
2 - 3 filety ryby (użyłam dorsza)
1/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
Koperek
KAPUSTA:
Boczek podsmażyć na złoty kolor na patelni(jeśli potrzeba dodać łyżkę oleju). Trzymając patelnie na średnim ogniu dodać połowę cebulę (resztę użyjemy do sosu), tymianek, listki laurowe, ziele i kminek.
Trzymać przez około 5 minut, a następnie dodać kapustę, czosnek i około szklanki bulionu, przyprawić solą i pieprzem.Przykryć pokrywką i na bardzo małym ogniu dusić przez około 25 minut, lub do czasu, aż kapusta zmięknie,a nadmiar płynu wyparuje. Zdjąć z ognia, ewentualnie wyciągnąć listki laurowe, przykryć i odstawić.
RYBA:
Filety oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Oliwę rozgrzać na patelni, ułożyć rybę i usmażyć na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku,trzymać w ciepłe.
SOS:
Na tą samą patelnie wrzucić 2 łyżki masła i pozostałą cebulę. Podsmażyć, aż cebula zmięknie. Następnie wrzucić kolejne 2 łyżki masła, łyżeczkę mąki, wymieszać, podsmażyć przez minutę i wlać pozostały bulion i śmietankę.
Trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje. Ściągnąć z ognia,przyprawić solą i pieprzem.
Podać na talerze i posypać świeżym koperkiem.
*Aby ryba miała chrupiącą skórkę musimy ją dobrze osuszyć, najlepiej w ręczniku papierowym. Obtaczać w mące zaraz przed smażeniem!*
Smacznego!