Składniki

ilość porcji: 4

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 2 ogórki konserwowe


  • 1 ugotowana marchewka
  • 150 g żółtego sera, w plastrach
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 30min. › +15min. odstawienie › Gotowe w: 1godz.5min.

  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić, tak aby dało się zawinąć w roladki. Oprószyć przyprawami i odstawić na 15 minut.
  2. Warzywa pokroić w słupki.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  4. Na piersiach kurczaka położyć po plasterku żółtego, sera a następnie układać pokrojone warzywa: po pasku kolorowej papryki, marchewkę i ogórka konserwowego i zawijać w rulony.
  5. Roladki spinać wykałaczkami, aby nie rozpadły się podczas gotowania.
  6. Mięso włożyć do brytfanki i zalać bulionem, dusić przez 10 minut na średnim ogniu. Podduszone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 20 minut.