Składniki
ilość porcji: 4
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- zioła prowansalskie
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 2 ogórki konserwowe
- 1 ugotowana marchewka
- 150 g żółtego sera, w plastrach
- 250 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 30min. › +15min. odstawienie › Gotowe w: 1godz.5min.
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić, tak aby dało się zawinąć w roladki. Oprószyć przyprawami i odstawić na 15 minut.
- Warzywa pokroić w słupki.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Na piersiach kurczaka położyć po plasterku żółtego, sera a następnie układać pokrojone warzywa: po pasku kolorowej papryki, marchewkę i ogórka konserwowego i zawijać w rulony.
- Roladki spinać wykałaczkami, aby nie rozpadły się podczas gotowania.
- Mięso włożyć do brytfanki i zalać bulionem, dusić przez 10 minut na średnim ogniu. Podduszone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 20 minut.