Pyzy z mięsem mielonym - SKŁADNIKI:


  • Farsz:




  • 1/2 kg szynki wierzowej bez kości
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 20 dag boczku surowego







Pyzy z mięsem mielonym - PRZYGOTOWANIE:

Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodaję jajko oraz przyprawy. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Ziemniaki obieram. Połowę gotuję do miękkości w osolonej wodzie i przeciskam przez praskę. Drugą połowę ścieram na tarce o małych oczkach i odciskam wodę. Mąkę przesiewam na stolnię dodaję przygotowane ziemniaki oraz jajko i sól. Zagniatam ciasto. Z ciasta odrywam niewielkie kawałki. Spłaczam. Na środek nakładam porcję farszu. Ciasto zlepiam w kulkę. Przygotowane pyzy wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję ok. 15 minut. Odcedzam i okraszam skwarkami z boczku.