Pieczeń wieprzowa z uśmiechem - SKŁADNIKI:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy stołowej
- 1/2 szklanki wody(szklanka=250 m)l
- 4 czubate łyżki bułkitartej
- 1 łyżka czubata przyprawy do mięsa mielonego Kamis
- pieprz
- sól
- 20 dkg zółtego sera
- 20 dkg szynki wędzonej lub tradycyjnej
Pieczeń wieprzowa z uśmiechem - PRZYGOTOWANIE:
Łopatkę zmielić przez maszynkę razem z cebulą.
Dodać jajka, bułkę tartą, wodę i przyprawy.
Wszystko dokładnie wyrobić.
Formę do keksa posmarować lekko tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą połowę mięsa przełożyć do blaszki, dokładnie uklepać .
Po środku ułożyć plastry szynki i sera żółty.
Wyłożyć resztę mięsa i znów dokładnie uklepać.
Piec w 180 st C około 55-60 min aż pieczeń zacznie odchodzić od boków i się zezłoci wierzch.
Podawać na zimno do kanapek lub jako danie obiadowe, polane sosem.
Bardzo smaczna pieczeń, polecam dla tych którym znudziły się tradycyjne mielone.