Pikantne skrzydełka Buffalo



Składniki
ilość porcji: 8
1 l oleju roślinnego do głębokiego smażenia
24 skrzydełka z kurczaka (odciąć końcówki i przeciąć skrzydełka na pół w zgięciu)
4 łyżki masła
1 łyżka octu
5 łyżek ostrego sosu chili
sól i pieprz do smaku
;kurczak;

Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min | Gotowanie: 15 min
1.
W dużej patelni lub frytownicy rozgrzać olej do temperatury 190°C. Smażyć skrzydełka kurczaka w oleju około 10 minut. Wyjąć skrzydełka z patelni lub frytownicy i odsączyć na papierowym ręczniku.
2.
Na dużej patelni roztopić masło. Dodać ocet i ostry sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać usmażone skrzydełka kurczaka i mieszać, podsmażając na małym ogniu, by się dobrze pokryły przyprawami. Im dłużej skrzydełka będą w sosie, tym będą ostrzejsze. Podawać ciepłe.