[align=center]


[size=medium]Pomysł na obiad, ale nieco dłuższy w przygotowaniu.
Czas przyrządzenia - od 20 minut, do 2 godzin ( opcja marynowania).
Nie wliczam czasu pieczenia.

Opcji mięsnych jest wiele.
Przetestowałem żeberka kąty (około 9 pln/kg), plus brzuszek (około 9pln/kg)
Zdjęcia pochodzą z opcji karczkowej ( około 10pln/kg b/k promo sklep sieciowy)

A skoro zdjęcia są z opcji karczek - tak też to opiszę.
[/size]





[size=medium]składniki :

Około 1kg karczku b/k
2 cebule
1-2 główki czosnku.
3 - 4 łyżki stołowe słodkiej papryki w proszku.
1 łyżeczka czosnku granulowanego.
szczypta papryki vel pieprzu cayenne
oregano
bazylia
majeranek
estragon
lubczyk lub liść laurowy ( 6-8 szt na dno naczynia)
powyższe - ilości w/g uznania.
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju.
50 - 100 ml wody lub piwa ( marka i moc w/g uznania)

Karczek kroimy na kawałki 5/5/5 cm, mogą być większe.
Nożem do filetowania robimy w każdym kawałku kieszonkę,
na pół ząbku czosnku, który w tąże kieszonkę upychamy.
Cebulę kroimy na tzw łódeczki - wzdłuż, na 8 części.
Olej , czosnek gran, i przyprawy mieszamy w miseczce z wodą i/lub piwem.
Taplamy nadziane czosnkiem kawałki mięsa w tej marynacie i :
wkładamy do naczynia ż/odp ( można je odłożyć na 2 godz. do lodówki, po wypełnieniu mięsem,
celem zamarynowania, ale nie musimy)
Te kawałki mięsa przedzielamy - separujemy - łódeczkami z cebuli.
Resztą marynaty zalewamy poukładane mięsko z cebulą.
Wstawiamy do piekarnika na jakieś 2 godziny (zależy od piekarnika),
temp 230 - 250 st C.
Naczynie żaroodporne można :
1 opcja - przykryć właściwą dla niego pokrywką
2 opcja - zakryć folią alu do pieczenia, pamiętając, że lśniąca strona ma być skierowana na mięso.

Propozycja podania - z ziemniakami przyrządzonymi w/g uznania gotującego.

Mile widziane kilka kieliszków popularnego destylatu, do tego dania.
[/size]






[/align]