Składniki
białko z 4 jajek
1 łyżeczka winianu potasu
1 szklanka + 2 łyżki cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka białego octu winnego
1 szklanka śmietany kremówki
2 szklanki umytych świeżych truskawek bez szypułek
sprężynki ze skórki cytrynowej do przybrania


Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150ºC. Ubijać białka najpierw z winianem potasu, a potem stopniowo dodawać 1 szklankę cukru, aż piana stanie się sztywna (ok. 8 minut). Do ubitej piany dodać skrobię kukurydzianą i ocet winny. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Narysować flamastrem okrąg o średnicy 25 cm na „lewej” stronie papieru (żeby tusz nie farbował bezy) i wypełnić go bezową pianą. Piec 30 – 40 minut i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę i zmieszać z 2 łyżkami cukru. Pokroić truskawki na ćwiartki. Na bezowym spodzie rozprowadzić bitą śmietanę i truskawki. Ozdobić kilkoma sprężynkami ze skórki cytrynowej.