Składniki:
450 g owoców jagodowych (z czego 75g na syrop)
2 czubate łyżki miałkiego cukru
3 łyżki wody
gotowe ciasto francuskie
jajo rozkłócone z mlekiem


Składniki kremu:
300 ml mleka
2 laski wanilii
3 żółtka
75 g cukru
25 g mąki kukurydzianej
150 ml kremówki
nieco cukru pudru


Składniki syropu:
2 czubate łyżki miałkiego cukru
3 łyżki wody
75 g owoców jagodowych


Przygotowanie syropu:
Oczyść owoce. Przekrój większe (truskawki), żeby syrop szybciej się ugotował. Wrzuć do rondelka. Dosyp miałki cukier. Wlej wodę. Doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut, rozgniatając łyżką owoce. Przecedź, wyciskając cały sok. Zostaw do wystygnięcia. Płyn zgęstnieje i osiągnie konsystencję syropu.


Przygotowanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Gotowy placek rozwałkuj cienko w prostokąt 30 x 24 cm. Nakłuj. Posmaruj rozmieszanym z mlekiem jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, żeby ciasto było naprawdę kruche. Przetnij placek na pół i wyrównaj brzegi. Korzystając z pomocy sitka posyp cukrem pudrem. Wstaw pod grill. Po wystygnięciu będzie chrupkie. Można powtórzyć czynności po drugiej stronie placków.


Przygotowanie kremu:
Do rondla wlej mleko. Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i wydrap nasionka. Wrzuć je do mleka. Dodaj też laskę. Postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Do miski wbij żółtka, dosyp cukier i utrzyj puszysty kogel-mogel. Dosyp mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Z mleka usuń laskę wanilii. Dolewaj wrzące mleko, cały czas ubijając. Przelej do rondla i gotuj, cały czas ubijając, aż budyń zgęstnieje. Przelej do miski. Żeby na wierzchu nie powstał kożuch, posyp go cukrem pudrem. Można przykryć folią spożywczą. Kiedy wystygnie, będzie bardzo gęsty i trzeba to rozetrzeć. Do takiej porcji ciasta wystarczy połowa gotowego budyniu czyli 200 ml. W misce ubij kremówkę z odrobiną cukru pudru i nasionkami wydrapanymi z laski wanilii. Bitą śmietanę dodaj do kremu i wymieszaj.
Na desce połóż spód. Pokryj połową kremu, używając woreczka do wyciskania. Przełóż placek na paterę. Ułóż owoce, nałóż drugą warstwę kremu i drugi placek. Udekoruj owocami i syropem.