Składniki:
175 g masła
175 g mąki
175 g brązowego cukru
szczypta zmielonego cynamonu
skórkę starta z 1 pomarańczy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 średniej wielkości jaja
2 czubate łyżki stołowe dżemu pomarańczowego
2 łyżki stołowe syropu trzcinowego
tłuszcz do posmarowania formy


Przygotowanie:
Wrzuć do robota kuchennego mąkę, masło i cukier. Dosyp cynamon, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia. Wbij jaja, dokładnie zmiksuj. Formę na pudding posmaruj grubo tłuszczem. Na dno wlej syrop trzcinowy i nałóż dżem pomarańczowy. Przelej do formy gotowe ciasto. Powinno sięgać najwyżej do trzech czwartych wysokości. Przykryj je folią aluminiową, w której zrobisz zakładkę. Obwiąż dookoła sznurkiem. Wstaw miskę do garnka. Na spodzie połóż żelazny krążek. Pudding gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Co 20 minut sprawdzaj poziom wody i dolewaj, żeby się nie wygotowała.
Wyjmij pudding z garnka, zdejmij folię, wyłóż na talerz. Podawaj ze śmietaną.