Składniki:
0,5 l soku jabłkowego
2 jabłka Bramley
sok z0,5 cytryny
4 listki żelatyny
Przygotowanie:
Wlej do rondla pół litra soku jabłkowego z kartonu. Postaw na małym ogniu, obierz dwa jabłka Bramley i usuń gniazda nasienne. Pokrój w półcentymetrową kostkę. Wymieszaj z sokiem z połowy cytryny, żeby nie ściemniały. Gdy sok jabłkowy zawrze, dorzuć kawałki jabłka. Gdy nieco zmiękną, odcedź. Postaw sok na ogniu i odparuj połowę, aby wzmocnić aromat. Zdejmij z ognia, dorzuć 4 listki namoczonej żelatyny. Można ją zastąpić żelatyną w proszku. Gdy się rozpuści, konsystencja płynu się zmieni. Dorzuć kawałki jabłek i odstaw, aby galaretka się ścięła. Podawaj z domowym pátê z wątróbek kurczaków.