Składniki mus:
225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
4 jaja
225g miałkiego cukru
150 ml bitej śmietany
Składniki pianki:
100 ml mleka 2% tłuszczu
100 ml kremówki
2 łyżki stołowe cukru pudru
1 łyżka stołowa esencji kawowej
4 pokruszone kostki lodu
Przygotowanie musu:
Do miski pokruszyć czekoladę. Postawić na garnku z wodą, którą powinna parować, ale nie bulgotać. Miska nie może dotykać powierzchni wody. Roztop czekoladę. Do miseczki wbij żółtka. Roztrzep widelcem. Wlej do ciepłej czekolady. W drugiej misce ubij pianę z białek i cukru. Przełóż ⅓ piany do czekolady. Energicznie wymieszaj. Dodaj resztę piany z białek i ostrożnie wymieszaj. Dodaj bitą śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Przelej mus do dzbanka, żeby ułatwić sobie zadanie. Napełnij 4-6 efektowych szklanek lub pucharków. Zostaw miejsce na dolanie pianki kawowej. Wstaw do lodówki. Należy go silnie schłodzić i wyjąć na godzinę przed podaniem, żeby mus nieco zmiękł.
Przygotowanie kawowej pianki:
Do miksera wlej mleko i kremówkę. Dodaj cukier puder, esencję kawową i pokruszone kostki lodu. Miksuj, aż powstanie koktajl z pianką. Kiedy chwilę postoi w mikserze, na wierzchu pojawi się pianka. Przełóż łyżką na porcje musu i podawaj.