Składniki:
0,5 kg świeżych kasztanów w łupinach
2 laski wanilii, przekrojone wzdłuż na połówki
100 g cukru
1 litr mleka
kawałek gorzkiej czekolady do starcia
500 g gęstej śmietany


Przygotowanie:
Ponacinaj kasztany od spodu na krzyż, zalej w garnku zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kwadrans. Odstaw, żeby przestygły i obierz z łupin, kiedy będą jeszcze dość gorące. Włóż je do rondla z laskami wanilii oraz 100 g cukru i zalej mlekiem. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj 25 min. Przełóż kasztany do dużego gęstego sita i przetrzyj drewnianą łyżką do miski. Dodaj do nich 3 łyżki mleka, w którym się gotowały, wymieszaj na gładką pastę i przełóż do rękawa cukierniczego albo plastikowego woreczka z odciętym rogiem. Na duży talerz nałóż śmietanę. Wyciśnij na nią krem ozdobnym wężykiem, tworząc „białą górę”, czyli Monte Bianco. Oprósz ją wiórkami czekoladowymi.