Składniki:
1/3 filiżanki mąki ryżowej
1 ,5 filiżanki mleczka migdałowego
nasiona z jednej laski wanilii
0,75 łyżeczki agaru
3 łyżki kakao
1/3 filiżanki melasy z szarańczynem (karobem)
2 łyżeczki skórki z pomarańczy albo ½ łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy


Przygotowanie:
Mąkę przesiać do rondelka. Dolać mleczko migdałowe. Wymieszać. Dołożyć nasiona wanilii. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Agar agar zalać filiżanką wody. Gotować, aż się rozpuści. Dolać mieszankę do mąki z mleczkiem. Dokładnie wymieszać. Z kakao, melasy i wody pomarańczowej zrobić gładką pastę. Przełożyć ją do naczynia z mąką i mleczkiem. Wymieszać. Lekko przestudzić. Przelać do niewielkich naczyń i wstawić do lodówki. Mus jest gotowy po ostudzeniu. Przybrać skórką pomarańczową i startą czekoladą.