Składniki
1,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
0,5 szklanki soku pomarańczowego (z dwóch dużych owoców)
0,25 szklanki soku limonkowego (z dwóch dużych owoców)
6 łyżeczek żelatyny w proszku
2 szklanki miałkiego cukru
1 szklanka wody
2 białka o temperaturze pokojowej
szczypta soli


Na posypkę:
1,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej




Przygotowanie:
Wymieszaj składniki posypki. Posmaruj olejem płytką foremkę 35x22 cm. Połową posypki wysyp dno i brzegi, aby powstała równa warstwa. Do dzbanka wlej sok pomarańczowy i limonowy. Wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw. Do rondla wsyp miałki cukier, wlej wodę. Gotuj mieszając na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Powiększ płomień do średniego i gotuj, aż syrop osiągnie 125°C. Zajmie to około kwadransa. Gdy syrop się gotuje, do czystej miski wlej białka, wsyp sól i ubij pianę. Gdy syrop osiągnie właściwą temperaturę, zdejmij rondel z ognia, wlej soki z żelatyną i mieszają, aż całość się połączy. Następnie wlej masę do piany z białek. Ubijaj, aż podwoi objętość i osiągnie temperaturę pokojową, czyli przez 8-10 minut. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj łyżką. Przelej do foremki, wygładź wierzch. Pokryj resztą posypki. Zostaw w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Ostrym, ogrzanym, suchym nożem pokrój w równe kawałki. Posyp je wiórkami.