Ciasto:
1 szklanka mąki
1 saszetka drożdży instant
szczypta soli
2 łyżki cukru
woda
Syrop:
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
sok z 1 cytryny
szklanka malin
1 łyżeczka wody różanej
Dodatkowo:
2 łyżki mąki
12 świeżych zielonych fig
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto. Do zwykłej mąki dodajemy drożdże, sól morską, trochę cukru. Dolewamy wody. Zostawiamy na kwadrans do dwóch godzin, żeby wyrosło. W tym czasie przyrządzamy syrop z dwóch szklanek cukru i dwóch szklanek wody. Dodajemy sok z cytryny, maliny i wodę różaną. Delikatnie mieszamy i gotujemy. Figi nadziewamy na widelec, obtaczamy w cieście i wrzucamy do syropu. Wyjmujemy, gdy się zarumienią. Podajemy polane syropem.