Składniki:
200 g świeżych czereśni
1 łyżka miałkiego cukru trzcinowego
1 łyżka wiśniówki
300 ml śmietany kremówki
200 g dobrej gorzkiej czekolady 70%
2 żółtka z dużych jaj od kur z wolnego wybiegu
trochę mlecznej czekolady na wiórki do ozdobienia deseru
Przygotowanie:
Wydryluj czereśnie. Rozgrzej trochę wody w garnku i rozpuść cukier. Wsyp czereśnie i podgrzewaj 5 minut, aż sok zgęstnieje, a owoce zmiękną. Zdejmij garnek z ognia, dodaj odrobinę wiśniówki i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie roztop czekoladę w żaroodpornej misce ustawionej na garnku z delikatnie wrzącą wodą. Po stopieniu czekolady dolej śmietanę, wymieszaj, zdejmij miskę z garnka i pozwól zawartości ostygnąć. Ubij widelcem żółtka. Starannie wymieszaj je z czekoladą, aż masa będzie błyszcząca i gładka. Nałóż najpierw czereśnie na dno filiżanek, a następnie powoli nakładaj czekoladowy mus. Przed podaniem każdą porcję ozdób grubymi wiórkami mlecznej czekolady.