Składniki:
1,5 szklanki śmietany kremówki
0,5 szklanki mleka
90 g czekolady deserowej, drobno posiekanej
6 żółtek
3 łyżki cukru trzcinowego
szczypta pieprzu kajeńskiego


Przygotowaie:
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Zagotuj na małym ogniu kremówkę z mlekiem i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj czekoladę i wymieszaj starannie trzepaczką. W misce utrzyj żółtka z cukrem i pieprzem kajeńskim. Powoli połącz, dodając po łyżce czekoladowej mieszaniny i mieszając. Ważne, żeby robić to bez pośpiechu – jeśli do żółtek wleje się za dużo gorącego płynu, zrobi się czekoladowa jajecznica. Nałóż czekoladowy deser do filiżanek do espresso (125 ml) i przykryj folią aluminiową. Nakłuj folię w kilku miejscach, żeby para mogła uchodzić i wstaw naczynia do garnka. Napełnij garnek wodą do połowy wysokości naczyń z czekoladą i wstaw do piekarnika na 35 min. Wyjmij filiżanki z wrzątku, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 3 godz. Przed podaniem oprósz porcje kwiatem solnym.


* Kwiat solny (fleur de sel) to delikatna w smaku sól morska zbierana ręcznie z powierzchni salin na francuskich wybrzeżach.