Składniki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
jajko
2 łyżeczki miodu
3 banany
cukier waniliowy
woda
szklanka cukru
80 g pistacji
Przygotowanie
Mąkę pszenną i kukurydzianą, jajko, miód i 3 łyżki stołowe zimnej wody wymieszaj na gładką masę. Jajko dobrze jest ubić przed połączeniem z innymi składnikami. Banany pokroić w kawałki. Rozgrzać olej w garnku do temperatury 180 stopni C. Kawałki bananów obtoczyć w przygotowanej masie. Smażyć 2-3 minuty po 8-10 kawałków nie dopuszczając by olej przestygł. Wcześniej obierz pistacje i zdejmij z nich ciemną skórkę i posiekaj drobno. Do rondelka wlej ¼ szklanki wody i wsyp szklankę cukru. Po zrobieniu syropu gotuj aż osiągnie bladożółty kolor. Zdejmij z ognia i dosyp siekane pistacje. Każdy kawałek banana zanurz w toffi, po czym włóż do wody z lodem na kilkanaście sekund.
Uwaga: Toffi szybko stygnie, więc etap z toffi i wodą z lodem wykonaj z gośćmi przy stole.